Delen     Populaire blogs     Volgende blog ╗
Blog maken     Inloggen
_
_
Blauwe vlinder
Positief denken helpt je altijd een beetje vooruit!
_
Home__Weblog__Prikbord__Fotoblog__Videoblog__Foto's__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Altijd welkom op mijn weblogje en in het gastenboek!



Mijn Profiel

Chrisje
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• PrivÚ bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŰn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Beste wensen 2015
23 december 2014 15:08

Zonnige kaartjes gemaakt
09 oktober 2014 15:16

Wit muisje gepunnikt...
10 mei 2014 18:01






Fotoboeken


Geitjes (34)
_
Winterse sfeer, dieren. (22)
_

Juweeltjes ''Created by Chris'' (85)
_
Montenegro (7)
_

Bulgarije 2004 (11)
_
Mallorca, Schitterend eiland! (10)
_






Weblog Vrienden


Vlindervrij
Van: vlinder49

Redsblog
Van: redone

Ben en alie mulder
Van: benenalie

Franstaal
Van: fran

Jobenthes blogje
Van: Jobenthe

Webje van fey
Van: fey

Koken kunst kouten
Van: wenny-m

Ladybird50
Van: Ladybird50

Bennekesblogje
Van: Benneke

Hera
Van: hera

Butterfly
Van: Chrissy-

Vogels en de tuin
Van: CorrieS

Berndts weblog
Van: sunrise

Elsjefiederelsje
Van: Elvira..




Gastenboek berichten

Hera,
20 maart 2014 20:34
_
Ha dag Chrisje en zo sta ik boven mijn eigen bericht van vorig jaar;-) Ook nu wil ik je van harte feliciteren met je verjaardag. k Hoop dat je een leuke dag hebt gehad.

Hera
20 maart 2013 21:37
_
Ha dag Chrisje. Ik kom toch nog even bij je buurten om je van harte te feliciteren met je verjaardag. Alle goede wensen gaan jouw kant op ;-)

Fran
25 december 2012 15:11
_
Gelukkig Kerstfeest lieve Chrisje voor jou en jouw Fred en Foxie. Liefs Fran




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door Keesvi om 11:44
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door AngelB om 11:42
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Ofsen om 11:34
_
Prikbordbericht aangepast

Door Bert- om 11:32
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Ofsen om 11:32
_
Nieuw prikbordbericht geplaatst

Door Benneke om 11:29
_
Benneke Online

Door Keesvi om 11:21
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Ofsen om 11:19
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Maïs, het voedsel voor dieren...


Groen in volle glorie

Als ik ga wandelen met Foxie, dan wandel ik gewoon door enorme Ma´s velden. Bij ons hoofdzakelijk voedsel voor de dieren winters.Maar Ma´s, is meer dan dat...bron voor veel lekkere bereidingen in de keuken alsook voor de produktie van biogas!Nog een mooie avond bezoekers, Chrisje

Ma´s of mais (Zea mays ssp. mays) is een graan afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de Grassen. Ma´s is een directe domesticatie van de teosinte Zea mays ssp. parviglumis.

Geschiedenis

Ma´s komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika waar het gewas door Indianen veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Zij zochten steeds de beste, lekkerste, grootste kolven uit om de ma´s mee voort te planten. Waarschijnlijk zijn ze ooit begonnen met de teosinte, een klein grasplantje. Columbus, die in 1492 Amerika 'ontdekte' heeft de plant uiteindelijk meegenomen naar Spanje waar de plant direct goed gedijde. Voor het koudere klimaat hebben de Europeanen de ma´s zelf verder veredeld waarna de plant het in koudere gebieden ook steeds beter ging doen.

Bloeiwijze

Bij ma´s zijn de vrouwelijke en mannelijke bloemen van elkaar gescheiden. Aan de top van de plant zitten in de pluim de mannelijke bloemen. Ongeveer halverwege de plant zitten in de oksels van de bladeren ÚÚn of meer kolven bestaande uit de vrouwelijke bloemen.

Veredeling

Ma´s is een windbestuiver. Vroeger bestonden de rassen uit zogenaamde open bestoven rassen. Tegenwoordig zijn bijna alle ma´srassen hybriden. Afhankelijk van de opbouw wordt gesproken van enkelvoudige (opgebouwd uit twee inteeltlijnen), drieweg (drie inteeltlijnen) of vierweg (vier inteeltlijnen) hybriden. Door ma´splanten via zelfbestuiving in te telen worden inteeltlijnen verkregen. Als deze inteeltlijnen in specifieke combinaties elkaar bestuiven ontstaan beter groeiende en hoger opbrengende planten. Dit effect noemen we "heterosis". Kruisbestuiving wordt verkregen door de moederplanten te ontpluimen.

Bestanddelen van de ma´skorrel

Ma´s behoort tot de monocotylen of eenzaadlobbige planten. Het reservevoedsel zit bij de ma´skorrel dus opgeslagen in het endosperm. Er wordt onderscheid gemaakt in dent en flint. De dentkorrel is te herkennen aan het deukje in de top van de korrel. Een ma´skorrel van het denttype bestaat voor 80% uit koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% eiwit, 4,5 % olie, 3,5 % vezels en 2% mineralen. Het zetmeel bestaat hoofdzakelijk uit twee polysachariden, waarvan amylopectine met 75-80 % van de hoeveelheid polysacchariden de belangrijkste is. Amylose is de andere belangrijke polysacharide. Bij de kleefma´s bestaat het zetmeel in de korrel hoofdzakelijk uit amylopectine.

Toepassingen

Door korenmolen gemalen ma´s

Ma´s wordt op verschillende manieren als voedsel gebruikt:

Ma´smeel wordt o.a. gebruikt om tortilla's en ma´sbrood te maken.

Ook cornflakes worden van ma´s gemaakt.

Het ma´szetmeel wordt in de vorm van ma´zena gebruikt als bindmiddel voor sauzen, soepen of pap.

Ma´sgluten is een restproduct dat ontstaat bij de zetmeelwinning uit korrelma´s en is zeer eiwitrijk. Ma´sgluten wordt als veevoer voor onder andere runderen gebruikt. Gebroken ma´skorrels worden als zetmeelbron gebruikt bij de bierbereiding. Door de lage hoeveelheid gluten in ma´smeel is het echter niet geschikt om te laten rijzen als brood.

Ma´sbier wordt (oa) in Afrika gemaakt. De vrouwen maken een ma´spap waarin speeksel gespuugd wordt. De enzymen in het speeksel zetten het aanwezige zetmeel om in gluten/suikers die na een paar dagen gisten worden omgezet in een beetje alcohol.

In de VS wordt ma´s ook gebruikt om whiskey van te maken. De traditionele Bourbon-whiskey moet minimaal 51% ma´s bevatten, maar meestal is dat zo'n 70%.

Pofma´s wordt gebakken op de pan en verandert in popcorn, doordat het vocht in de korrel bij verhitting uitzet. Pofma´s is een speciaal ma´stype dat veel vocht in de korrel vasthoudt.

Daarnaast wordt ma´s gebruikt als grondstof voor een vergister voor de productie van biogas.

Met dank aan wikipedia voor het artikel!

Foto's Chrisje



Met de mooie wolken formaties


Dit zijn de vruchten mooie gele kleine bollentjes


Ze zijn rijp om te oogsten even poseren


Hier loop ik graag tussen en ik speel verstoppertje met het vrouwtje!




Hier hebben de vogels van genoten leeg...


Hier gaan ze nog verder van eten de spreeuwen!


Artikel links



Geplaatst op 29 september 2008 18:19 en 1847 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Frekie  
29 sep 2008 19:13
Chrisje, bij ons in de buurt wordt oom erg veel maïs verbouwd. Soms beneemt zo 'n veld wel eens wat uitzicht in een bocht van de weg. Maar nog erger is dat vakantiegangers klagen over 'die domme boeren die hun mooie uitzichten op het landschap ontnemen'. En wat moet de boer dan? Ik ben ook op jouw Belgische weblog gewesst. Mijn compliment! Ik hoop vaker langs te komen. Een bredeblik groet; van Freek

Agaaths-weblog.1  
29 sep 2008 20:48
Chrisje, het lijkt Limburg wel, wij eten het zeker twee x per week in de rauwkostsalade, sommige eten hun vingers erbij af, gebakken in de roomboter wordt het lekker afgekloven, het boter druipt gewoon langs de kin naar beneden, je zou er zelf trek van krijgen, li gr agaath
_





_
Benenalie  
29 sep 2008 21:10
Hoi Syl.....mooi stukje en foto's!!
Ja ja.....als de mais eraf gaat...is het echt gedaan met het mooie weer!!

Liefs alie

Punter.1  
29 sep 2008 21:14
foto's 2 en 3 zijn mooi, om van te dromen en om van te snoepen.
Mais is heerlijk en gezond ook nog. Je kunt er ook je maaltijd deels mee opsieren. En bij de BBQ is het ook echt gaaf lekker!
Willem
_





_
Jobenthe  
29 sep 2008 21:22
Heel mooi Chrisje! Benthe is er dol op om door maisvelden te rennen. OP zoek naar konijntjes ertussen. liefs van J.

Gizmoenbeertje  
30 sep 2008 07:23
Nee, wij hebben dat niet bij ons in de buurt, daar moet je toch een flink stuk voor rijden om dat te zien... ik vind je foto's erg mooi... liefs, Lia
_





_
Zomaarik.1  
30 sep 2008 09:55
Ik gebruik meel van maïs als vervanger voor gewoon meel en bak er gluten vrij brood van een paar keer per week...en maïzena als bindmiddel..heel goed te doen..Maïsvelden prachtig om te zien in de natuur..Mooi artikel en hartelijke gr van Jeanne

Gooilander  
30 sep 2008 16:19
Dag Chrisje,
-- In 't Gooi werd vroeger alleen rogge, boekweit, aardappels .. verbouwd. Tijdens mijn diensttijd (in 1953) zag ik voor het eerst maisvelden. (in Limburg) Natuurlijk werd mais al voor WO II gevoerd aan kippen. Dat zal wel import uit de USA geweest zijn. Wie kan mij vertellen wanneer het in Nederland voor het eerst mais werd verbouwd?

met vriendelijke groeten,
Frans
_





_
Chrisje  
30 sep 2008 20:30
Hallo allemaal, bedankt voor jullie reacties! Frans, jouw vraag kan ik als volgt invullen en ik denk dat het voor Nederland niet veel verschil zal zijn met België...
Maïs wordt in België pas geteeld sinds midden vorige eeuw. Momenteel worden er ongeveer 217.000 ha verbouwd,vroeger hoofdzakelijk als silomaïs; bestemd voor dierlijke voeding, nu wordt ook korrelmaïs belangrijk. Groetjes Chrisje


Willem.J.1  
03 okt 2008 16:57
Bij ons ook heel veel maïs. Ik woon hier nu zoĺn 30 jaar in Friesland en in die tijd is er steeds meer tarwe, haver, rogge en aardappels vervangen voor maïs. Ergens wel jammer, de wereld wordt er met die eenvormigheid niet mooier op.
_