Benodigheden voor 3 kg Zweeuwse mosselen :
- 2 preien
- 1 witte selder
- 4 grote ajuinen
- 4 dikke takjes tym
- bosje peterselie
- viskruiden vers gemalen van de molen
- vloeibare boter Bertoli of goede volle boter
- voor de liefhebbers een borel glaasje droge wijn
Sausje om de mosselen in te doppen :
Mayonaise (of frit saus)
1 eetlepel mosterd
Het sap van halve citroen en nog wat vers gemalen viskruiden er door heen roeren.
Je kunt er ook nog wat fijngesneden peterselie door roeren indien gewenst.
Mosselen kuisen en wassen.
In de mosselpot doe je de boter.
Daarop de gewassen en gesneden prei en selder 2/3 van de hoeveelheid(ook bladeren) in blokjes van 2 cm.
Dan de uien in ringen gesneden.
Daarop nog een takje tym en een takje peterselie.
Dan de mosselen voor 2/3 van de hoeveelheid.
Kruiden met de viskruiden en peper en zout.
Dan nog het resterende deel gesneden groenten, met takje tym, peterselie en de rest van de ajuinen en nog even kruiden.
Laat alles ongeveer 15 minuten koken (hangt af van grote van de mosselen) op hoog vuur in de gesloten kookpot!
Ik schud ze voor de eerste keer op na ongeveer 7 minuten (nu zijn de groenten gaar beneden in de pot).
Dan voeg ik de wijn toe.
Dan schud ik ze nog 2 keer op en klaar zijn ze!
P.S. Ik doe NOOIT water in de kookpot, de boter geeft een fijne smaak en het vocht van de mosselen doet de rest! De mosselen koken niet over door de boter!
Dat alles met een lekker glaasje wijn en lekkere frietjes of brood en smullen maar!
Zo, heb je trek? Morgen naar de Zweeuwse mosselboer!
Smakelijk allemaal, Chrisje