Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
_
Blauwe vlinder
Positief denken helpt je altijd een beetje vooruit!
_
Home__Weblog__Prikbord__Fotoblog__Videoblog__Foto's__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Altijd welkom op mijn weblogje en in het gastenboek!



Mijn Profiel

Chrisje
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend






Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Beste wensen 2015
23 december 2014 15:08

Zonnige kaartjes gemaakt
09 oktober 2014 15:16

Wit muisje gepunnikt...
10 mei 2014 18:01






Fotoboeken


Juweeltjes ''Created by Chris'' (85)
_
Foxie deel 2 (32)
_

Breiwerkjes van Chrisje (13)
_
Het heemkundig museum "De Botermolen" te Keerbergen (16)
_

Natuur landschappen 2011 (33)
_
Nog meer vlinders... (10)
_






Weblog Vrienden


Vlindervrij
Van: vlinder49

Redsblog
Van: redone

Ben en alie mulder
Van: benenalie

Franstaal
Van: fran

Jobenthes blogje
Van: Jobenthe

Webje van fey
Van: fey

Koken kunst kouten
Van: wenny-m

Ladybird50
Van: Ladybird50

Bennekesblogje
Van: Benneke

Hera
Van: hera

Butterfly
Van: Chrissy-

Vogels en de tuin
Van: CorrieS

Berndts weblog
Van: sunrise

Elsjefiederelsje
Van: Elvira..




Gastenboek berichten

Hera,
20 maart 2014 20:34
_
Ha dag Chrisje en zo sta ik boven mijn eigen bericht van vorig jaar;-) Ook nu wil ik je van harte feliciteren met je verjaardag. k Hoop dat je een leuke dag hebt gehad.

Hera
20 maart 2013 21:37
_
Ha dag Chrisje. Ik kom toch nog even bij je buurten om je van harte te feliciteren met je verjaardag. Alle goede wensen gaan jouw kant op ;-)

Fran
25 december 2012 15:11
_
Gelukkig Kerstfeest lieve Chrisje voor jou en jouw Fred en Foxie. Liefs Fran




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door Keesvi om 11:44
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door AngelB om 11:42
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Ofsen om 11:34
_
Prikbordbericht aangepast

Door Bert- om 11:32
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Ofsen om 11:32
_
Nieuw prikbordbericht geplaatst

Door Benneke om 11:29
_
Benneke Online

Door Keesvi om 11:21
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Ofsen om 11:19
_
Nieuwe Reactie geplaatst





_

Andere artikelen



Whisky Fudge ? Iemand een kenner ?


Whisky Pudge : de doos


Whisky Fudge, Natascha bracht het mee uit Schotland, toen ze in februari voor haar werk even overvloog naar het Hilton ginds!


Wat is Whisky Fudge ?

Een snoepje van Whisky gemaakt, op de foto kun je de verpakking zien als ook het recept zo kunnen jullie het misschien zelf maken...

De snoepjes zijn zeker lekker ik heb er even van geproefd maar het is typisch iets voor mannen naar mijn smaak toch.

Daarom heb ik ook een "Reportage ŗ la Chrisje" voor de mannen onder ons hier gemaakt!

Met dank aan Wikipedia, met vele links in het artikel en met wat eigen foto's gestoffeerd wordt dit een "sterk verhaal"!

Nog een mooie zondag allemaal, hier regen dus een dag voor wat tijd op het internet door te brengen!

Chrisje

Whisky (of whiskey) is een sterke drank die gemaakt wordt van gemout graan, waarbij malt whisky gedistilleerd wordt van gemoute gerst in een potketel en grain whisky ook van andere graansoorten (voornamelijk maÔs) in een kolomketel. De naam komt van het Iers-Gaelische Uisce (of Uisge) Beatha (uitspraak iesjkje bjaha) en het Schots-Gaelische Usquebaugh, wat "levenswater" betekent.

Van de gemoute gerst wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten en dat met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5% wordt gedistilleerd. Het distilleren wordt afhankelijk van het gebied 2 of 3 maal gedaan. Dit product ("moutwijn") bevat nu ongeveer 70% alcohol en wordt teruggebracht naar 65% om daarna gelagerd te worden in bourbon- of sherryvaten. Na minimaal 3 jaar mag het whisky genoemd worden en wordt het gebotteld. Anders dan met wijn stopt het smaakveranderingsproces nu en is de drank lang houdbaar zonder smaakverlies.

De productie van whisky

Het productieproces van whisky kent verschillende stappen. Het proces begint met het bevochtigen van gerst waardoor de gerst zal ontkiemen tot mout. Dit heet mouten of malting. Daarna worden de moutkorrels boven een open vuur gedroogd, het eesten of kilning. Dit deel van het proces heeft grote invloed op de uiteindelijke smaak van een whisky aangezien de rookgeur diep doordringt in de moutkorrels. De voor het vuur gebruikte brandstof kan bijvoorbeeld wel of geen turf bevatten. Daarna, tijdens het mashen worden de gedroogde korrels fijngemalen en wordt er vervolgens water aan toegevoegd. In het ontstane graanbeslag zal het zetmeel na verloop van tijd omgezet worden in suikers. De volgende belangrijke stap in het proces is het gisten (fermentation) van de suikers. Hierdoor ontstaat de alcohol in het graanbeslag. De drank die ontstaat wordt wort of 'wash' genoemd. Het alcoholpercentage is dan echter nog niet veel hoger dan in bier en bedraagt ongeveer 7 tot 8 volumeprocent. De laatste stap in het productieproces van whisky is het distilleren (distillation). Hierbij wordt de wash in een koperen potketel of roestvrijstalen kolomketel verhit tot boven het kookpunt van alcohol. De verdampte alcohol wordt opgevangen en toegevoegd aan andere alchoholarme 'wash' waardoor deze een steeds hoger alcoholpercentage krijgt. Dit distilleren wordt herhaald waarna de dan ontstane whisky in eikenhouten vaten wordt opgeslagen om te rijpen. Naast het eesten zijn ook de ketels en vaten van grote invloed op de smaak en het karakter van de whisky. Een minimale rijpingstijd voor een whisky is 3 jaar en 1 dag (volgens de Engelse wet, daarvoor heet het nog new made spirit), maar vele whiskysoorten worden veel langer opgeslagen in de houten vaten. Een goede whisky kan wel 30 jaar opgeslagen worden voordat deze uiteindelijk gebotteld wordt en in de winkel komt te staan.

Schrijfwijze

De schrijfwijze (whisky of whiskey) is afhankelijk van de herkomst van de drank; uit Ierland en de Verenigde Staten afkomstig is het whiskey, uit Canada en Schotland is het whisky.

Scotch whisky

Scotch whisky is de officiŽle benaming voor whisky afkomstig uit Schotland zoals dat is vastgelegd in de Europese wetgeving.



De snoepjes


Het recept van de snoepjes iets voor Jeanne!


Een flesje Whisky






Artikel links



Geplaatst op 13 april 2008 10:37 en 2684 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Fey  
13 apr 2008 11:41
Hoi Chrisje een leuk artikel. Ik zal Hans eens aan het werk zetten. Een fijne zondag, lieve gr. fey

Benenalie  
13 apr 2008 11:50
Hoi Chrisje..het zegt me niks....onze schoonzoon is een echte whisky kenner en drinker........leuk stukje,.....liefs alie
_





_
Jeanne50.1  
13 apr 2008 12:05
Hallo Chrisje,..Leuk artikel en ja het nederlandstalige recept zou ik best wel willen hebben voor op mijn site,,..hahahha maar sterke drank is aan mij niet echt besteed,..ik kom niet verder vrees ik dan op hoogtij dagen,..een glas wijn ..en dan ook nog 1 glas ....misschien niet echt gezellig ..maar mijn msdicatie bakje is al vol ..Fijn weekend en hartelijke groetjes van Jeanne

Jobenthe  
13 apr 2008 15:32
Leuk artikel Chrisje. Ik ben ooit in Ierland geweest en ook daar naar een whiskey-proeferij. Uitleg erover en alles proeven e.d. Was heel er leuk. Fijne dag en liefs van J.
_





_
Chrisje  
14 apr 2008 00:04
Hallo, Ik hoop dat jullie de dag goed doorgekomen zijn met die sterke drank....aan mij niet besteed maar vele lusten het wel zeker de mannen voor vrouwen iets te sterk....Chrisje

Gizmoenbeertje  
14 apr 2008 07:36
Nee, mij te sterk.... we vinden het ook vreselijk duur.... liefs, Lia
_